Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.

Ben je 18 jaar of ouder?

Blog

Rotterdam Urban Winery, het verhaal!

Wijn maken van geredde tafeldruiven – kan dat? Zeker!

Ik ben echt supertrots, vandaag lanceer ik Rotterdam Urban Winery! Niet zomaar een stadswijnmakerij, maar de eerste die gebruik maakt van de stad als bron. Met een eigenwijze benadering en urban terroir maakt RUW unieke wijn om van te genieten en daarmee duurzaam bezig zijn ook leuker en lekkerder te maken.

Voedselverspilling is helaas een groot probleem in onze maatschappij. Naast wat jij thuis in de prullenbak gooit, is er ook in de handel veel verlies. Tijdens de eerste coronajaren zijn wij veel reststroomfruit gaan verwerken in de ciders die wij maakten. Vrij snel kwam er ook een vraag of wij iets met druiven konden. Rotterdam is de grootste importeur van druiven in Europa en helaas komt het regelmatig voor dat er grote hoeveelheden druiven over zijn. Dit gaat om miljoenen kilo’s per jaar. Tot nu toe benutte niemand deze stroom en met de ambitie van de VN om in 2030 de voedselverspilling te halveren, wist ik dat wij in actie moesten komen!

Uiteraard is wijn dan een logische oplossing. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Tafeldruiven zijn toch echt anders dan wijndruiven. Na een aantal testen werd snel duidelijk dat met de juiste aandacht er zeker hele interessante wijnen te maken zijn van tafeldruiven. Het was ook direct duidelijk dat dit niet een snelle en makkelijke reis zou worden. Het voelde als een project met enorme potentie, maar alleen met een gezond budget.

In 2022 was er goed nieuws en kregen wij een subsidie van CityLab010 toegewezen. Een fantastische start voor ons circulaire businessmodel, maar nog niet genoeg voor het plan dat er lag. Na het schrijven van allerlei businessplannen en pitch decks, benaderen van partners en investeerders, heeft het nog meer dan een jaar geduurd voordat wij uiteindelijk een innovatielening konden krijgen bij de Rabobank. Het was blijkbaar nodig voor het proces, maar liever had ik die tijd natuurlijk besteed aan het redden van druiven en het maken van bijzondere wijnen. Het blijkt dat financiering voor circulaire initiatieven zonder IP of high-tech moeilijk aan de bak komt. Zelfs van specifieke fondsen op het gebied van voedselverspilling kwamen de nodige afwijzingen. Wat mij betreft zorgelijk als wij die ambitie van een halvering van de voedselverspilling voor 2030 willen halen.

Na meer dan drie jaar vechten, vallen en opstaan, lanceren wij vandaag ook onze eerste wijnen: een mousserende witte en een rosé. Beiden met een uniek karakter en een opvallend label. Verder openen wij in de herfst van 2024 in de kelder van het Keilepand onze circulaire wijnmakerij. Het M4H-gebied, de oude fruithavens, zijn voor ons de perfecte locatie. Dicht bij de stad en toch nog in het rauwe havengebied. In ons wijnlab gaan wij uiteraard allerlei druivenrassen en vinificatiemethoden proberen. Dan kun je denken aan vatlagering maar ook méthode champenoise of carbonic maceration. Maar het wordt ook een plek voor proeverijen en wijnbeleving. Een plek bol en vol van verwondering, experiment en vooral veel plezier.

De afgelopen jaren zijn behoorlijk hectisch geweest: coronazekerheden inclusief bijbehorende schulden, een faillissement, een compagnon die een ander pad kiest en een gezinsuitbreiding. Een grote rollercoaster met een aantal pieken maar ook heel veel diepe dalen. De wonden zijn nog niet geheeld, maar ik heb veel mooie dingen om naar uit te kijken. De diepe drang om bij te dragen aan een betere wereld voor ons en onze kinderen geeft mij dat beetje extra energie om nog meer te doen. Ik ben dankbaar dat ik op dit avontuur zoveel mooie en leuke mensen ben tegengekomen die mee willen doen, dank daarvoor!

Wat een reis is het geweest en wat een toekomst ligt er nog voor ons. Proost op een duurzame en gezellige toekomst!

Wouter

Facebook
Twitter
LinkedIn